Zahrádkářský kalendář

RADY A TIPY PRO
Prosinec, 51.týden

Na co bychom neměli tento týden zapomenout?

Sklízíme polníček, snese však i nízké teploty

Kozlíček polníček má vysokou výživovou hodnotu a příjemnou, mírně oříškovou chuť. Mívá značný obsah vitamínu C (asi jako citrony), což je důležité zvláště časně zjara. Dále obsahuje provitamín A, vitamíny skupiny B, mnoho fosforu, vápníku a železa.

Nenáročná listová zelenina pěstovaná pro listové růžice, které se upravují jako salát, avšak mají vyšší nutriční hodnotu. Má krátkou vegetační dobu. Vysévá se časně na jaře nebo v červenci. Výsevky od konce srpna do počátku října necháváme přezimovat a sklízíme časně z jara. Vyséváme do řádků 10 cm, můžeme i předpěstovat sazenice.

Rychlíme pažitku, čekanku a nať petržele

Petržel se vysévá v srpnu nebo září. Do příchodu mrazů vyrostou listy, které lze sklízet i v zimě. Není tak náročná na hluboké zpracování půdy jako kořenová a může se vysévat hustěji. Lze ji se pěstovat i v bytě. Používají se jen její listy, které slouží jako zelené koření a ozdoba pokrmů.

V polní kultuře pěstujeme pažitku ze sazenic předpěstovaných brzy na jaře v pařeništi, které vysazujeme po několika do sponu 0,5 X 0,15 m. V průběhu vegetace několikrát sklízíme seřezáváním listy, když dosáhnou délky 15 cm. Kulturu udržujeme nejdéle 3 roky, v posledním roce používáme celé rostliny k rychlení v hrnkách.

Pokud ještě nemrzne, připravujeme zahradu na zimu

Máme-li na zahradě pařeniště pak ho využijeme jako přezimovací stanoviště pro choulostivé trvalky a hlíznaté rostliny, popřípadě do něj přemístíme pekingské zelí, kedlubny a hlávkovou kapustu i s kořenovými baly.

Dokončujeme sklizeň kořenové zeleniny. Hnojíme a ryjeme záhony. Podle potřeby zlepšujeme zeminu. Do těžké půdy přidáváme písek, kompost nebo rašelinu. Do lehké pak dáváme těžkou zeminu nebo humózní organickou hmotu.

Přihlaste se snadno pomocí Facebooku

Přihlášení je pohodlné a rychlé, nebudete muset vyplňovat žádné další údaje, budete moci přispívat do poradny nebo se účastnit diskuzí.

Přihlásit se Facebookem

Nechceme žádné Vaše osobní údaje, ověřujeme Vás jen podle jména a emailu.

Tipy pro zahradničení, kalendář a vaše otázky
Informace o zpracování osobních údajů - © 2006 - 2024, Code & Design by Dario Kolar