Zahrádkářský kalendář

RADY A TIPY PRO
Září, 37.týden

Na co bychom neměli tento týden zapomenout?

Vyséváme ozimý salát Humil pro přezimování

Zimní, dobře přezimující salát s raným zavíjením hlávek. Hlávka je žlutozelená s téměř hladkými listy, načervenalá. Obalové listy jsou poněkud zvednuté, takže netrpí podehníváním. Pro přezimování vyséváme koncem srpna až začátkem září. Pěstuje se buď z přímého výsevu nebo z výsadby do prvního týdne října.

Vyséváme kozlíček polníček

Kozlíček má vysokou výživovou hodnotu a příjemnou, mírně oříškovou chuť. Mívá značný obsah vitamínu C (asi jako citrony), což je důležité zvláště časně zjara. Dále obsahuje provitamín A, vitamíny skupiny B, mnoho fosforu, vápníku a železa.

Nenáročná listová zelenina pěstovaná pro listové růžice, které se upravují jako salát, avšak mají vyšší nutriční hodnotu. Má krátkou vegetační dobu. Vysévá se časně na jaře nebo v červenci. Výsevky od konce srpna do počátku října necháváme přezimovat a sklízíme časně z jara. Vyséváme do řádků 10 cm, můžeme i předpěstovat sazenice.

Pokračujeme s výsevem špenátu

Výzkumy prokázaly, že častější konzumace potravy bohaté na beta-karoten pomáhá předejít degenerace žluté skvrny oční sítnice, která často způsobuje slepotu u starších lidí. Špenát se odedávna doporučoval na vysoký krevní tlak (obsahuje hodně draslíku, který reguluje krevní tlak), anémii a také zácpu.

Nejvhodnější pro pěstování jsou hlinitopísčité, dostatečně vododržné půdy s pH 6 - 7,5. Nesnáší suché a kyselé půdy a větrné polohy. Jarní kulturu z březnových výsevů sklízíme 5 - 6 týdnů po výsevu. Jako následnou plodinu ze srpnových výsevů sklízíme v září až v říjnu. Pro přezimování a ranou jarní sklizeň vyséváme v září.

Přihlaste se snadno pomocí Facebooku

Přihlášení je pohodlné a rychlé, nebudete muset vyplňovat žádné další údaje, budete moci přispívat do poradny nebo se účastnit diskuzí.

Přihlásit se Facebookem

Nechceme žádné Vaše osobní údaje, ověřujeme Vás jen podle jména a emailu.

Tipy pro zahradničení, kalendář a vaše otázky
Informace o zpracování osobních údajů - © 2006 - 2024, Code & Design by Dario Kolar