Jednoduché zpestření pro Vaše vaření.
Budete potřebovat: | |
Sušenou majoránku | |
Mořskou sůl | |
Majoránka povzbuzuje chuť do jídla a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Působí také protinadýmavě. Uvolňuje křeče, posiluje nervový systém.a pomáhá při ženských onemocněních. |
Vyrobit si majoránkovou sůl je velmi jednoduché. Budeme potřebovat sušenou majoránku a mořskou sůl, v poměru asi 1 ku 3.
Vše dobře promíchejte a jemně rozetřete v hmoždíři. Pokud vytvoříme velmi jemnou směs můžeme ji naplnit i do běžné slánky.
Do slánky ji ale dávkujte postupně, zbytek by měl být pečlivě uzavřen aby se zachovalo aroma.
Majoránka se používá jako koření na dochucování polévek, omáček a masitých jídel. Ve staročeské kuchyni je nezbytnou přísadou bramborové polévky (bramboračky) a bramboráku (cmundy). Díky svému blahodárnému účinku na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin, zelí či jiných tučných jídel. Vyniknout dává především chuti zvěřiny nebo pečeným játrům. Velmi dobře se hodí také do lehkých zeleninových nebo vaječných salátů. Využívat ji lze v čerstvém i sušeném stavu. Její předností je, že neztrácí aroma, které se výborně snoubí s ostatními druhy koření, např. tymiánem.
Čaj z majoránky může dokonce pomoci při bolestech hlavy nebo nachlazení.
Nevíte si rady jaké květiny a jak sušit?
Pampeliška je významná včelařská rostlina, my vyrobíme med i bez včel
Nakládaný s kořením pro příjemnou vůni
Přihlášení je pohodlné a rychlé, nebudete muset vyplňovat žádné další údaje, budete moci přispívat do poradny nebo se účastnit diskuzí.
Nechceme žádné Vaše osobní údaje, ověřujeme Vás jen podle jména a emailu.